Door welke bril kijk jij?

“Wat maakt jou als coach anders dan andere coaches die ik tegenkom?” vroeg een cliënt bij een online strategiegesprek. Een goeie vraag! Iedereen kan zich tegenwoordig coach noemen, lastig voor mensen om dan een onderbouwde keuze te maken. Uiteindelijk maken de meeste mensen een keuze op gevoel of impuls. Hoe kijk ik tegen coaching aan? 


Een land of bedrijf als je vriend

Als kind reisde ik veel met mijn familie. In de zomervakantie gingen we elk jaar 6 weken door Europa zwerven en zo heb ik kennisgemaakt met verschillende landen. Ik zeg bewust kennis gemaakt omdat ik me toen besefte dat ik een land als een persoon zag. Sommige landen vond ik leuk en ik kon snel connectie maken met de mensen en gewoontes. In andere landen had ik moeite met me fijn voelen en begreep ik niet waarom mensen bepaalde dingen deden, aten of zeiden. Later, toen ik in het bedrijfsleven ging werken, had ik dezelfde ervaring met bedrijven. Ik zie bedrijven als personen, met een verleden, gewoontes, een eigen cultuur en gedragingen. Zo merkte ik dat ik bij het ene bedrijf meer tot mijn recht kom dan bij het andere.

In het tweede jaar van mijn HBO-opleiding tot levenstherapeut begon ik na te denken over wat ik met deze opleiding zou willen doen. Ik merkte dat dit gedachtegoed over landen en bedrijven weer terugkwam met hierbij de vraag: wat als ik een bedrijf als een coach cliënt zie en dat wat ik op deze opleiding leer, toepas in het bedrijfsleven? Uiteindelijk heb ik daar mijn scriptie over geschreven en is dat de basis geworden voor mijn coachingsbedrijf. 


De karakterstructuren als basis voor coaching

De basis onder mijn coachings, zijn de karakterstructuren van Wilhelm Reich. In 1933 is zijn boek Character Analyse uitgekomen en is veel ervaring opgedaan met zijn zienswijze. Hij signaleerde lichamelijke overeenkomsten bij mensen met vergelijkbare jeugdervaringen en ouder-kind relaties. Hij zag een relatie tussen lichaamsbouw en psychische dynamiek. Hij toonde aan dat een bepalende factor hierin de leeftijd was waarop traumatische ervaringen plaatsvonden, gezien kinderen daarna hun gevoelens en energiestroom blokkeerden en afweermechanismen ontwikkelden. Dit is de basis voor de vijf karakterstructuren die hij ontwikkelde. In mijn volgende blogs zal ik verder op deze structuren ingaan en de link leggen tussen deze karakterstructuren en organisaties.

In het kort gaat het om deze karakterstructuren:

  1. De schizoïde karakterstructuur

  2. De orale karakterstructuur

  3. De masochistische karakterstructuur

  4. De psychopathische karakterstructuur

  5. De rigide karakterstructuur.

Voor mij is dit de bril waarmee ik naar bedrijven en hun medewerkers kijk. Door een bedrijf als coachee te zien en waarnemingen, patronen en mechanismen te verklaren aan de hand van de karakterstructuren, wordt snel inzichtelijk wat er speelt, hoe dit verklaard kan worden en hoe beweging gecreëerd kan worden.

Je thuisvoelen bij een bedrijf

Bij elke karakterstructuur is een ander thema relevant. Dit omdat de oorsprong, de reden waarom de structuur zich heeft ontwikkeld per persoon of bedrijf verschilt. Bedrijven waar een bepaalde karakterstructuur overheerst, trekt mensen aan die passen of zich goed voelen bij deze structuur. Daardoor heb je het gevoel te passen bij een bedrijf of niet. Dit kan heel goed werken en tot grote successen leiden. Dan is geen aanpassing nodig. 

Wanneer deze structuren en patronen niet dienend zijn voor het succes van een bedrijf of de transformatie die een bedrijf wil maken, dan wordt het tijd om hiernaar te kijken. Het kan zijn dat binnen de organisatie medewerkers het gevoel hebben niet op hun plek te zijn, de werkdruk voelen toenemen, minder resultaten bereiken en daardoor minder plezier in hun werk ervaren. Niet alleen op het werk, maar ook thuis kan de werknemer in deze negatieve spiraal meegenomen worden. Dan is het tijd voor verandering. Vanuit de karakterstructuren wordt zichtbaar welke thema’s er spelen binnen de organisatie en hoe dit medewerkers beïnvloedt. De organisatie spiegelt thema’s die iets in jou als persoon raken en waarop je reageert. Om beweging in een thema te krijgen en niet vast te blijven zitten in de patronen, gaat het erom naar de oorsprong te gaan om verandering aan te brengen. Hierbij kan ik als coach helpen.

Wat maakt mij dan anders dan andere coaches die je tegenkomt? 

Ik kijk door de bril van de karakterstructuren naar mensen, bedrijven en mensen in bedrijven. Zo help ik om inzicht te krijgen in welke structuren overheersen en hoe hierin beweging te creëren, zowel op individueel, als op team- en organisatieniveau.

Hoe doe ik dat dan? Ik kijk niet alleen naar de oppervlakte van wat het meest in het oog springt, maar duik dieper en help om middels de karakterstructuren, systemen en patronen inzichtelijk te maken. Zowel in jezelf als persoon als binnen de organisatie. Hiervoor heb ik een coachingsprogramma ontwikkeld dat is opgebouwd uit 3 delen:

  1. Jij in relatie tot jezelf: Wat spiegelt de organisatie over jou? Hoe zorg je ervoor vanuit een stevige basis succesvol te zijn op je werk? 

  2. Jij en je team: Hoe zorg je ervoor niet alleen, maar samen met je team naar hetzelfde doel te werken en succesvol te zijn? Hoe vorm je een dat kan presteren en resultaten kan behalen?

  3. Jij en je werkomgeving: In plaats van je telkens aan te passen aan je omgeving en te reageren op wat daar gebeurt, hoe kan je zelf de regie nemen en je omgeving betrekken bij het behalen van doelen? 

Op welke organisaties richt ik mij?

Binnen organisaties die in agile transformaties zitten of hebben afgerond, zie je dat de teams zich snel hebben aangepast aan deze manier van werken en hier de voordelen van zien. Hun werk is leuker geworden, met meer verantwoordelijkheid en invloed op resultaten. Het leiderschap beweegt niet altijd mee in deze transitie of houdt vast aan oude patronen. Dit is de reden dat ik mijn coaching richt op agile organisaties. Ik geloof dat deze manier van werken veel potentie heeft voor succes voor organisaties. Deze potentie blijft op dit moment nog regelmatig liggen. Vandaar de naam van mijn nieuwsbrief: Boost je agile succes. 

Wat mij anders maakt dan andere coaches?

Door uit te leggen door welke bril ik kijk, was de nieuwsgierigheid gewekt. Binnenkort spreken we elkaar weer en hoor ik of zij interesse heeft in het volgen van mijn coachingsprogramma. Ben jij ook nieuwsgierig? Laat dan van je horen.


Mocht je willen sparren over jouw ervaringen in het bedrijf waar jij voor werkt? Plan dan een gratis strategiegesprek in. Dat kan door me te mailen op eva@evagroen.com